4/06/2011

Vecka 37


Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.


Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden brukar gravida kvinnor bli försjunkna samt kan ha svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.


Jag

Har fått den efterlängtade halsbrännan=( Särskilt på natten så bränner det som eld. William har kommit i trotset så det blir jättekul med en nyfödd och en trotsig William=) Allt man säger till han svarar han med ett bestämt -nej Och jag som tyckte han var bråkig att klä förut var ingenting jämfört med nu. Man får brottas varje gång med han. Spelar ingen roll om han vill gå ut så måste han bråka om skorna eller annat......pust!!!

Annars flyter graviditeten på ganska bra. Förkylningen har gett med sig efter över en månad med virus så det är väääldigt skönt. Vill verkligen ha ut den lilla nu så man kan andas, sova och röra sig bättre....men snart så. Har onda förvärkar ibland men efter ett tag lugnar de sig. Nu är det ett tag sen de gjorde ont. Vanliga sammandragningar har jag nog varannan timme iallafall.

Inga kommentarer: