8/27/2009

Detta brevet fick jag från tidningen.

Hej,
Tidningen berättade för någon vecka sedan om att landstinget inte längre räknar med att kuna stoppa den sk svininfluensan.
Här följer de regler som gäller sedan den 15 juli hämtade från landstinget Västernorrland:

Nya råd för influensasjuka

Stanna hemma och kurera dig så gott du kan! Endast de som blir riktigt sjuka eller som tillhör riskgrupperna för den nya influensan, Influensa A(H1N1), behöver kontakta sjukvården för provtagning och behandling.

Det är nya rekommendationer som Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet tagit fram i samråd med landets smittskyddsläkare. Alla insatser riktas nu mot att minska effekterna av influensan i samhället och det är inte längre rimligt att försöka förhindra spridningen med hjälp av smittspårning.

– Om man inte har någon grundsjukdom så gäller samma som för annan influensa, man ska vara hemma och vila upp sig till man är frisk, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland.

Riskgrupper ska fortfarande provtas

För riskgrupperna gäller fortfarande att man ska kontakta vården för provtagning och eventuell behandling med hjälp av antivirala medel. Till riskgrupperna räknas bland andra kroniskt sjuka, gravida och barn under två år.

Antiviraler ges mer restriktivt

Antiviraler är läkemedel som lindrar symtomen och kan förkorta sjukdomsperioden. De kan också ges i förebyggande syfte. Då kan de förhindra ett insjuknande hos personer som riskerar smitta. Den nya influensan är känslig för två sorters antiviraler - Tamiflu och Relenza.

Men nu uppmanas sjukvården att vara mer restriktiv med att skriva ut antivirala medel och bara skriva ut till personer ur riskgrupperna som riskerar att ha smittats.

Kontakta vården om du har symtom på influensa

– Om man är orolig kan man alltid ringa till sin vårdcentral eller till sjukvårdsrådgivningen och få råd om hur man bör agera, avslutar Hans Boman.



Lennart Lundberg


Direktnummer 0611- 55 48 53
Mobil 070-6634860
871 81 Härnösand
Besöksadress Strandgatan 4
Tel 0611-55 48 00
E-post lennart.lundberg@allehanda.se
www.allehanda.se

Inga kommentarer: